Webinar

Вебінар: Відновне правосуддя. Частина III: Складнощі у слуханні та почутті травмованих свідків / жертв / осіб, які вижили

Вебінар організовується Міжнародним центром вивчення, запобігання та лікування мультігенераційних наслідків травми у співпраці з Проєктом Соняшники. Це третій вебінар у серії, після першого, яке було концептуальним введенням до відновного правосуддя (30 жовтня 2023 року), і другого – на тему ключових груп жертв травми (08 січня 2024 року). На цей раз темою вебінару будуть елементи всеосяжного післятравматичного мовчання, шкідливого як для постраждалих осіб, так і для суспільства. Поки суспільство має моральний обов’язок ділитися своїм болем, слідчі та фахівці всіх пов’язаних дисциплін мають додатково професійну, випливаючу з юридичних зобов’язань вимогу вислуховування історій про травматичні події. Невислухання постраждалих осіб у зв’язку з війною в Україні означає неприйняття зусиль зрозуміти їх і надавати їм допомогу, що саме по собі може завдавати їм ще одного болю (“другої образи”), спричиняючи “травму після травми”, що в результаті утримує та закріплює мовчання. Під час вебінару будуть представлені й обговорені найновіші й найважливіші спостереження щодо того, як слухання свідків та постраждалих у зв’язку з війною в Україні піддається невдачі і які має це наслідки для відновного правосуддя. Ми закликаємо учасників переглянути попередні вебінари з цієї серії перед участю у зустрічі.

Посилання на запис вебінару на тему відновного правосуддя. Частина I:

https://reportwarcrime.org/massive-trauma-and-the-healing-role-of-reparative-justice/ 

Посилання на запис вебінару на тему відновного правосуддя. Частина II:

https://reportwarcrime.org/reparative-justice-ii-challenges-of-listening-when-interviewing-traumatized-witnesses/

Організатори забезпечують переклад на англійську та українську мову.

Лекцію проведе доктор Яель Даніелі, клінічний психолог, травматолог, віктимолог та психоісторик. Доктор Даніелі є засновницею та виконавчим директором Міжнародного Центру Досліджень, Профілактики та Лікування Мультигенераційної Спадщини Травми, директором Проєкту для осіб, що вижили після Голокосту та їхніх дітей, а також колишнім головою Міжнародного Товариства Досліджень Стресу та Травматичних Ситуацій.

Дискусійним партнером буде доктор Юрій Бєлоусов, керівник Департаменту з Питань Воєнних Злочинів в Генеральній Прокуратурі України (ГПУ); колишній начальник відділу по боротьбі з порушеннями прав людини в правоохоронній та пенітенціарній сферах та спеціалізованого підрозділу ГПУ по боротьбі з катуваннями).

Модератором дискусії буде доктор Вероніка Плотнікова, керівник Центру Координації Підтримки Жертв та Свідків Генеральної Прокуратури України; співавтор практичного коментаря до Кодексу Етики Прокурорів, тренерка у Центрі Навчання Прокурорів України та національний експерт проектів Ради Європи.

Посилання для реєстрації: https://us06web.zoom.us/webinar/register/WN_OAanaRA_QzSObSkyyOuoEQ#/registration