Чому?

Вступ

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 року надійшло багато повідомлень про можливі порушення міжнародного гуманітарного права та злочини згідно з міжнародним правом. У зв’язку з цими подіями вже понад 14 мільйонів українців покинули свою батьківщину та шукали притулку в сусідніх країнах.

Кількість можливих свідків злочинів, скоєних в Україні, величезна, а також велика кількість людей, які постраждали від цих злочинів. Жодна система правосуддя не може впоратися з такою великою кількістю інформації, доступної цим людям. Досвід минулих міжнародних та національних переслідувань міжнародних злочинів свідчить про те, що лише кілька свідків війни та кілька жертв таких злочинів будуть свідчити перед слідчими, і ще менше перед судами. Проте важливо зібрати якнайбільше інформації про докази цих злочинів та їхніх жертв.

home-1_01-2-2
Соняшники як символ

Походження назви

Соняшники завжди були улюбленим символом української національної ідентичності. Зараз, у зв’язку з триваючим російським вторгненням в Україну з 24 лютого 2022 року, ця квітка багатьма розглядається як «глобальний символ опору, єдності та надії». Вона знову набула популярності завдяки хоробрій українській жінці із міста Генічеськ, яка, побачивши російських солдат, підійшла до них і сказала, що вони є окупантами, фашистами і ворогами. Потім вона хотіла вручити їм насіння соняшника, кажучи, щоб вони приховали їх у кишенях, щоб, принаймні, щось гарне виростало з них, коли всі вони лягли (були переможені/померли).

Соняшники мають міцну присутність в українському фольклорі та культурі, з’являючись в кулінарії, легендах, літературі та живопису протягом багатьох років. У минулому соняшник ріс практично в кожному саду, і великі поля соняшників було видно на горизонті, сильно нагадуючи український прапор у жовто-блакитних тонах. Сьогодні соняшники є ключовою складовою української економіки, і Україна та Росія вносять понад 70-80% світового експорту соняшникової олії.

Місія

Забезпечення Інформацією,
Забезпечення Правосуддя

Місія проєкту Sunflowers полягає в підтримці міжнародних та національних органів, створених для розслідування та розгляду міжнародних злочинів, а також органів, які беруть участь у проєктах відшкодування жертвам війни в Україні. Ця місія виконується шляхом надання цим органам інформації про докази міжнародних злочинів та інших серйозних порушень прав людини, а також шкоду, заподіяну в результаті. Інформація збирається в захищеній базі даних, спеціально створеній для цієї мети, на основі добровільних свідчень потенційних свідків і потерпілих.

about-us_03-03 (4)
about-us_03-05
about-us_03-02 (6)

Підтримка міжнародних
та національних органів

Головні цілі

Проєкт Sunflowers

Захист особистих даних

Захист потенційних свідків і жертв, з урахуванням їхньої конфіденційності, з можливістю видалення даних.

Збір релевантної інформації

Збір інформації щодо доказів скоєних злочинів в Україні, жертв війни та завданих збитків

Підтримка Справедливості

Сприяти притягненню до відповідальності шляхом обміну інформацією з міжнародними та національними органами влади, які переслідують та розглядають військові злочини в Україні

Освіта

Популяризація розуміння через відкриті вебінари та конференції з юридичних та соціальних аспектів війни в Україні

20
+

РОКИ РОБОТИ
(ПРАЦІ)

150
+

ЧЛЕНИ
КОМАНДИ

1000
+

НЕЙМОВІРНІ
ВОЛОНТЕРИ

190

КРАЇНІ, ЩО
ПІДТРИМУЮТЬ

about-us_03-03 (4)
about-us_03-03
about-us_03-02 (3)

Створення Бази Даних
Доказів Злочинів

Як це працює?

Збір інформації

Потенційні свідки та жертви війни в Україні добровільно подають інформацію через онлайн-форму, створену командою Проєкту. Ця інформація складає базу доказів міжнародних злочинів та пов’язаних з ними збитків.

Особисті дані та контактні дані цих осіб збираються для спрощення зв’язку з відповідними органами. Учасники можуть відкликати свою інформацію у будь-який момент.

Дані використовуватимуться виключно уповноваженими правоохоронними органами, трибуналами або проєктами реабілітації для ветеранів війни. Волонтери можуть допомагати у зборі інформації, не спричиняючи травматизації тим, хто постраждав від війни.

Команда Проєкту, використовуючи глобальну мережу волонтерів, прагне створити велику базу даних, яка перевищує зусилля на місцевому рівні в окремих країнах.